An pasan i rokada – Varvarin.net – OGLASI VARVARIN

Šah i šahovski klubovi Varvarina

Šah je jedan od sportova koji se među prvima pojavio u Varvarinu i čija je tradicija duža od pola veka. Sami počeci igranja šaha masovnijeg karaktera su iz vremena pre Drugog svetskog rata. Već brzo nakon njega igranju šaha se pristupa organizovanije, a Varvarin dobija i svoj šahovski klub, Temnić. Pre tri godine Varvarin je postao bogatiji za još jedan klub, Rokada.

Zabavni život Varvarina bio je vezan za kafanu, pa se tako i šah pojavio. U početku se igrao u kafanama, što je vlasnicima odgovaralo jer su pridobijali nove mušterije. Danas su tako vrlo popularni postali pab kvizovi. U veseloj atmosferi, uz muziku i posluženje, započela je istorija ovog sporta u Varvarinu, koja je utemeljena po završetku rata.

Otvaranje – šah i šahovski klub “Temnić”
Prvo prvenstvo Varvarina u šahu 1953.godine

Uvertiru u osnvanje prvog šahovskog kluba u Varvarinu predstavljalo je prventsvo Varvarina koje je odigrano 1953.godine. Na ovom prvenstvu prvo mesto je osvojio Mirko Popović, a drugo mesto su podelili Miroslav Milojević i Aleksandar Vasić-Pljiga. Vasić će i narednih pola veka nastaviti da se bavi šahom u Varvarinu, kao jedan od najdugotrajnijih članova kluba.

Iste godine, nakon što je završeno prvenstvo, sportsko društvo “Temnić” osnovalo je šahovski klub kao zasebnu delatnost. Ipak, nakon toga je nastupila stagnacija od skoro čitave jedne decenije dok rad kluba nije u punoj meri zaživeo. Od 60-tih godina 20.veka klub je u više navrata zabeležio sjajne rezultate, ne samo na nivou regiona, već i šire.

U ovom periodu počela su da se igraju prvenstva Srbije, u kojima je klub Temnić uzima učešće, i u više navrata ulazio u Srpsku ligu i ispadao iz nje. Osim na turnirima i prvenstvima, klub je već u ovom periodu počeo da igra prijateljske turnire, a najveći broj njih je odigran sa “Borcem” iz Paraćina i “Napretkom” iz Kruševca.

Taknuto-maknuto – Zlatno doba varvarinskog šaha
Šampionat u šahu 1960.godine u Novom Sadu

Novo prvenstvo Varvarina odigrano je ponovo 1965.godine. Prvo mesto na turniru zauzeo je Aleksandar Vasić-Pljiga, drugo mesto Dragan Manojlović, a treće Ljubiša Vidanović-Fišer. Već sam nadimak govori o njegovim šahovskim sposobnostima, i između njega i Aleksandra Vasića će se tokom naredne decenije u Varvarinu razviti ozbiljan rivalitet.

Prvenstva su se kasnije nizala, 1969, zatim 1970. pa do 1978.godine. Tada se pojavljuju kao jako dobri igrači i Ljubiša Đurđević, kao i Gerasim Godić koji je osvojio prvenstvo 1978.godine. U međuvremenu je nastalo zatišje, pa je prvenstvo organizovano 1998.godine, koje je osvojio Ivan Jovanović, a te godine će na scenu stupiti Tomislav Brkić, koji je obeležio prvu deceniju 21.veka.

Prvenstvo je odigrano i 1999.godine, kada ga je Aleksandar Vasić osvojio poslednji put. Ono što je posebno značajno, te godine je organizovan i brzopotezni turnir “Šah u ratu”. Takmičenje se odvijalo dvokružno, u sportskom centru Temnić, a sam događaj je izazvao veliku pažnju medija u to vreme. Sve se odvijalo nakon bombardovanja mosta i moguće opasnosti za sve učesnike turnira.

Već od kraja 60-tih godina u Varvarinu su organizovana prvenstva koja su dovodila svetski poznata imena u šahu, posredstvom Micka Dolića i Ljubiše Vidanovića-Fišera. Donja sala Kombinata “Varvarinsko polje” nije imala dovoljne kapacitete da primi sve koji su bili zainteresovani za ove događaje, o kojima je štampa vrlo često pisala, posebno “Politika” u okviru Šahovske rubrike.

Zlatno doba varvarinskog šaha zaokruženo je učešćem na brojnim prvenstvima u okviru Srpske lige. Zbog popularnosti koju su donela gostovanja svetski poznatih šahista varvarinskom klubu su stizale i brojne ponude za prijateljske mečeve, iz Kruševca, Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Vrnjačke Banje i drugih gradova. Ova tradicija se nastavila i u narednim godinama.

An pasan – Šahovski klub Temnić u 21.veku
Članovi Šah kluba “Temnić” nakon povratka u ligu Centralne Srbije

Klub je uspešno nastavio da radi i nakon prelaska u novi vek. Tada je došlo i do smene generacija, a dominaciju će na prvenstvima Varvarina od 2000. do 2003.godine imati Tomislav Brkić, koji je četiri godine u nizu osvajao prvenstvo. Njega će naslediti Miroslav Miljković, najmlađa generacija u to vreme, koji je od 2004.godine tri puta u nizu osvajao prvenstvo Varvarina.

Miljković je u to vreme na prvenstvu Srbije, u kategoriji do 15 godina osvojio prvo mesto i titulu majstorskog kandidata. Osim njih, Dragoš Beguš bio je jedan od najtalentovanijih šahista Varvarina u to vreme, koji je stekao status i majstorskog kandidata, kao i Majstor FID-e.

U narednim godinama, gotovo dve decenije, klub Temnić je bio učesnik najjačih liga Srbije. Najviše zasluga za uspehe tokom tih godina pripadaju članovima koji su nastupali, a neki od njih su Zoran Micanović, Dušan Kostić, Miroslav Miljković, Dragutin Lapčević, Srđan Marjanović, Stefanija Simić, Milan Janković, i Tomislav Brkić kao kapiten ekipe.

Jedan od najvećih uspeha koje je klub zabeležio poslednjih godina bio je povratak u ligu Centralne Srbije grupa “Zapad”. U borbi za plasman klub iz Varvarina je u dva navrata pobedio ekipu Šahovskog kluba “Ražanj”, na gostovanju i na domaćem terenu. Aktivnosti kluba su se nastavile i u narednim godinama, organizacijom takmičarskih i memorijalnih turnira u Varvarinu.

Rokada – Novi šahovski klub i turnir “Rokada”
Šahovski turnir “Rokada 2018” u Varvarinu

Šah klub „Rokada“ osnovan decembra 2016. godine, i za kratko vreme je ostvario veliku dominaciju na nivou regiona. Najviše je došla do izražaja na ekipnom prvenstvu Rasinskog okruga 2018.godine, kada su članovi kluba odneli ubedljivu pobedu odigravši celo prvenstvo bez poraza. Prvenstvo se igralo na 8 tabli, a učestvovalo je 5 ekipa iz regiona.

Varvarin su predstavljali Slavoljub Zarić, Petar Čopa, Momir Purić, Milovan Rajić, Sanja Ćurlić, Dragan Stefanović, Ivan Jovanović i Milan Janković, kao članovi kluba “Rokada”. Pobeda je omogućila da se u martu 2108. godine organizuje i prvi brzopotezni turnir „Rokada 2018“. Turnir je okupio 70 učesnika među kojima se našlo i dva velemajstora, sedam FIDA majstora, kao i dva internacionalna majstora.

“Rokada” je na premijernom izdanju okupila učesnike iz Ćuprije, Niša, Pirota, Ražnja, Paraćina, Kragujevca, Jagodine, Velike Plane, Smederevske Palanke, Bora, Knića, Ćićevca, Kruševca, Trstenika, vrhunske majstore ove igre. Turnir je nastavio da se održava i kasnije, kao Božićni turnir i memorijalni šahovski turnir pod nazivom “Dušan Kostić-Koča”, koje organizuje Šah klub “Temnić”.

Treba dodati, u prilog tradiciji šaha, da osim ova dva kluba opština Varvarin ima i Šah klub “Juhor” iz Obreža. Ovo daje veoma dobru bazu takmičara i obećava lepu perspektivu i kontinuitet kada je šah u pitanju. Na kraju, kako na mlađima svet ostaje, kao prilog dolazi i slika sa najmlađima koji se bave šahom, i koji predstavljaju budužnost varvarinskog šaha, pored veoma lepe istorije.

Najmlađi uzrast Šah kluba “Temnić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *